Overstappen van WordPress naar een statische website 

Na jaren van dagelijks WordPress-onderhoud neem ik langzaam afscheid van WordPress als het platform voor de websites die ik onderhoud voor mijn onderneming, mijn klanten en persoonlijke interesses.

Een van de redenen te stoppen met de ontwikkeling van websites met WordPress is het ecosysteem zelf. Als je eenmaal met WordPress bezig bent, kan het gemakkelijk een eindeloze cyclus van vaak frustrerende updates van de WordPress software, thema’s en plug-ins worden, met frequente beveiligingsproblemen en verplichte fixes.

Ik heb in het verleden zelf alternatieven voor WordPress in PHP geprogrammeerd, om zaken te proberen te vereenvoudigen, om uiteindelijk weer met dezelfde problemen te maken te krijgen. Dan is er nog de kwestie van website snelheid, verplichte caching en zoekmachine optimalisatie.

Dus ben ik een jaar geleden op zoek gegaan naar alternatieven. Ik heb veel live webapplicaties en andere tools getest, maar kon niets vinden dat geschikt was voor mijn specifieke aanpak, workflow en wensen van mijn eindgebruikers. Tot nu dan!

Nu verplaats ik mijn websites van WordPress naar een open-source statische website-generator en CMS met de naam Publii. Voor mij lost het veel technische en operationele knelpunten op. Publii is een offline applicatie die ik op mijn Mac, Windows en Linux werkplek kan gebruiken. Ik hoef dus niet in een trage publicatieomgeving te werken binnen een webbrowser. Ik heb zelfs geen actieve internetverbinding nodig om nieuwe content en wijzigingen voor te bereiden.

De software genereert een volledig functionele website, inclusief menu’s, navigatie en alle gebruikelijke onderdelen van een pagina. Ik heb geen zwaar JavaScript- en CSS-framework nodig om een ​​eenvoudige webpagina interactief te maken. Er zijn geen elementen die on-the-fly door de webserver moeten worden gegenereerd. Er is geen digitale snelweg vol met trage database query’s en er zijn geen caching vereisten (ik gebruik wel meerdere lagen van caching, maar dat is optioneel). De ruwe snelheid op zowel smartphone als desktop is verbluffend, volgens de geldende richtlijnen. De code is schoon en geoptimaliseerd voor het doel dat het dient en het eindresultaat is een snel en soepel lopende website.

Als jij op zoek bent naar een weg uit het moeras dat WordPress heet, kun je wellicht ook profiteren van een overstap naar Publii.

Zie je de voordelen van een overstap of wil je graag een alternatief voor je WordPress website, maar zie je het niet zitten dit zelf te ondernemen, neem dan eens vrijblijvend contact met mij op!